FőoldalA festetics családAz örökségHelyszínekX

Rendezvények

A Festetics-örökség kiemelt helyszínein kulturális programok, családi programok és érdekességek várják a látogatókat. A pontos dátumokról a Festetics-kastély, a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely, a Balatoni Múzeum, a Gyenesdiás Önkormányzat és a Festetics Imre Élményközpont honlapján tájékozódhatnak.

Márciustól novemberig

Festetics-kastély, Operett estek: több alkalommal megrendezésre kerülő operett-koncertek, híres operaénekesek előadásában.

Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely, „Őröld meg a gabonád, süsd meg a kenyered” foglalkozás: előre meghirdetett időpontokban az érdeklődők autentikus környezetben kísérhetik végig a gabona elvetésétől a kenyér születéséig tartó utat.

Júniustól augusztusig

Festetics-kastély, Helikoni Éjszakák: rendkívüli éjszakai tárlatvezetés, fényfestés, komolyzenei koncertek várják a látogatókat.

Tavasz, nyár, ősz, tél

Festetics-kastély, Tematikus napok: évszakonként, a hét minden napján valamilyen extra program várja a látogatókat, például parki séták, pincétől a padlásig túra, könyvtári érdekességek, lovasprogramok, kincskereső és gyermekprogramok, közös madáretetés.

Január

Festetics-kastély, Újévi koncert: minden év első napján, az új év tiszteletére zene csendül fel a zeneművészet remekei közül, híres előadóművészek játékában.

Március

Balatoni Múzeum, Márciusi Ifjak családi nap: a programra érkező gyerekeket kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, melynek során az 1848-49-es forradalom és szabadságharc szimbólumait készíthetik el. A történelmi eseményről származó különböző műtárgyakat, fegyvereket és használati tárgyakat is kézbe vehetnek aznap a látogatók.

Festetics Imre Élményközpont, „Csinosítsuk ki az állatparkot és az élményközpont udvarát”: a rendezvényen közös virágültetés, állatgondozás, faültetés, madárodú barkácsolás, forró tea és zsíros kenyér várja a látogatókat. Délután zenés ráhangolódás a március 15-i megemlékezésre.

Festetics Fűszerkert-Herbárium és Diási Vízimalom, Tavasz a Malomban (tematikus tavaszi gyógynövény napok.)

Április

Festetics-kastély, Húsvéti programok: koncertek, gyerekjátszóház, parki tojáskereső, múzeumi meseórák várják a látogatókat.

Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely, Majorbéli Húsvéti Piknik: melyen állatsimogató, népi játékok, locsolás, lovaskocsizás, családi feladatlap teszik élvezetessé a kikapcsolódást. Programelem például a kalácssütés a Festetics Közösségi térben, illetve a Malomjátszóban való játék.

Balatoni Múzeum, Húsvéti családi nap: a résztvevők megismerkedhetnek a tojáskarcolás és a tojásviaszolás technikájával, a kisebbek számos egyéb dísztárgyat, kedves csecsebecsét is készíthetnek maguknak.

Balatoni Múzeum, Beporzók napja - családi nap: a program célja, hogy a résztvevők figyelmét felhívják a beporzók nélkülözhetetlen szerepére és védelmére. A kicsik más-más technikával készíthetnek beporzó figurákat, dekorációkat, míg a felnőttek filmvetítésen vehetnek részt, illetve előadást hallgathatnak meg a témával kapcsolatban.

Festetics Imre Élményközpont, Hagyományos „Nyuszifül fesztivál”: ahol húsvéti játékos vetélkedő, húsvéti tematikájú kézműves foglalkozás, nyúl és tojás keresés szerepel a programelemek között.

Festetics Fűszerkert-Herbárium és Diási Vízimalom, Tavasz a Malomban: Tematikus tavaszi gyógynövény napok.

Május

Festetics Fűszerkert-Herbárium és Diási Vízimalom, Tavasz a Malomban: Tematikus tavaszi gyógynövény napok.

Június

Festetics-kastély, Pünkösdi programok: ahol virágvásáron, parki sétákon és koncerteken vehetnek részt a vendégek.

Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely, Majorbéli Pünkösdi Vigadó: melyen májusfa kitáncolással, táncházzal, parasztolimpiával, népi játékokkal és állatsimogatóval találkozhatnak a látogatók. Programelem a Malomjátszó és igény szerint kenyérsütésre is van lehetőség.

Festetics-kastély, Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely és Balatoni Múzeum: az országos rendezvényhez kapcsolódóan Múzeumok éjszakája. Július Festetics-kastély, Parkmozi: nagysikerű mozifilmek vetítése a történelmi kastélyparkban, piknikkosárral és finom borokkal.

Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely, Majorbéli géptalálkozó: a majormúzeum tradicionális nagyrendezvénye, ahol gépbemutató, a Fowler-féle gőzgépek beindítása, családi programok, népi játékok, állatsimogató várja a látogatókat. Programelem a Malomjátszóban a nagyőrlővel való őrlés, és a Festetics Közösségi Térben a kenyérsütés.

Balatoni Múzeum, Nyári táborok: három féle témában várják a nyári táborok a gyerekeket: Titokzatos természet tábor, Történelmi idők tábor, Néprajzi tábor.

Festetics Fűszerkert-Herbárium és Diási Vízimalom, Malombéli gyógynövényes élménynapok gyerekeknek: Vissza a természetbe!, és Malombéli kertbejárás a Festetics Fűszerkertben, avagy Gyógynövényismeret a gyakorlatban.

Augusztus

Festetics-kastély, Klassz a pARTon: rendezvénysorozathoz kapcsolódóan komolyzenei koncertek a kastély díszes termeiben.

Festetics-kastély, KULTpiknik: kultúra, gasztronómiával bolondítva, melyen színházi estek, operett-előadások várják a vendégeket neves gasztronómiai kitelepülőkkel, térségi finomságokkal fűszerezve.

Festetics-kastély, Történelmi Lovasfesztivál: az államalapítási ünnep tiszteletére a látogatók lenyűgöző lovasprogramokon vehetnek részt a történelmi parkban, huszárokkal, kopjásokkal, régi vadászati módszerek és harcművészet bemutatásával.

Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely, Szent István kenyér ünnepe: melyen a kenyér és a magyar nemzet története a központi téma.

Festetics Fűszerkert-Herbárium és Diási Vízimalom, Malombéli gyógynövényes élménynapok gyerekeknek: Vissza a természetbe!, és Malombéli kertbejárás a Festetics Fűszerkertben, avagy Gyógynövényismeret a gyakorlatban.

Gyenesdiás, Festetics Vágta: a Nemzeti Vágta regionális, gyenesdiási előfutama.

Szeptember

Festetics-kastély, Kulturális Örökség Napjai: az országos programhoz kapcsolódva a látogatók múzeumi érdekességeket tekinthetnek meg a gyűjteményből.

Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely, Kulturális örökség napjai: séta Keszthely belvárosában múzeumpedagógus vezetésével, a Festetics-örökség jegyében.

Balatoni Múzeum, Magyar népmese napja: a rendezvényen a gyerekek kézműves foglalkozáson ehetnek részt, a felnőtteket érdekes előadásokkal és más színes programokkal várják.

Festetics Imre Élményközpont, „Csodaszarvas családi nap”: egész napos játékos és élményprogramok várják az érdeklődőket, vadgasztronómiai élményekkel kiegészítve. Délután nép-zenei koncert és táncház színesíti a programot.

Október

Festetics-kastély, Jótékonysági est: a kastély régi főúri pompáját megelevenítő est, évről évre más-más jótékony céllal.

Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely, Majorbéli kisállat bemutató: a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretein belül megvalósuló program állatsimogatóval, kutyabemutatóval, kézműves foglalkozással, lovaskocsizással és népi fajátékokkal.

Balatoni Múzeum, Őszi családi nap: természetes anyagokból őszi termésdíszeket, dekorációkat készíthetnek az ide látogatók, valamint az őszi terménybetakarítás eszközeit is megismerhetik.

Festetics Fűszerkert-Herbárium és Diási Vízimalom, Ősz a Malomban: csodás őszi kincsekkel ismerkedhetünk meg, megtudhatjuk melyik gyógynövény mire való, miből, mit és hogyan lehet elkészíteni.

November

Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely, Márton napi őszbúcsúztató: a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretein belül megvalósuló program. A kiállítóhely hagyományos, őszi idényzáró rendezvénye gabonaőrléssel, saját cipó készítéssel, kézműves foglalkozásokkal, Márton napi lámpás készítéssel, lámpás libatereléssel, lovaskocsizással, kemencés ételekkel, gesztenyesütéssel, népi fajátékokkal és állatsimogatóval.

Festetics Fűszerkert-Herbárium és Diási Vízimalom, Ősz a Malomban: csodás őszi kincsekkel ismerkedhetünk meg, megtudhatjuk melyik gyógynövény mire való, miből, mit és hogyan lehet elkészíteni.

Festetics Fűszerkert-Herbárium és Diási Vízimalom, Advent a Malomban: tematikus gyógynövény napok az adventi időszakban is.

December

Festetics-kastély, Ünnepi programok: koncertek, gyerekjátszóház, adventi kerti vasút és múzeumi meseórák várják a résztvevőket.

Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely, Luca napi termelői vásár: helyi termelők vására, kézműves termékekkel, Luca napi népszokásokkal, kézműves foglalkozással és kalácsfonással.

Balatoni Múzeum, Karácsonyi családi nap: mézeskalács díszítés mellett ajándéktárgyakat, karácsonyi dekorációkat készíthetnek maguknak és szeretteiknek az ide érkező látogatók, megismerkedhetnek az ünnepkör hagyományaival, szokásaival is.

Festetics Imre Élményközpont, „Mikulás várás”: melyen a fő programelem a madáretető barkácsolás és mikulás játék készítés, emellett zsíros kenyér, forró tea, lovaskocsizás és zenés Mikulásvárás várja az ide érkezőket.

Festetics Fűszerkert-Herbárium és Diási Vízimalom, Advent a Malomban: tematikus gyógynövény napok az adventi időszakban is.