FőoldalA festetics családAz örökségHelyszínekX

Helikon Kastélymúzeum

A keszthelyi Helikon Kastélymúzeum Magyarország egyik leglátogatottabb muzeális intézménye. Öt épületben hat állandó kiállítást mutat be. A kastély parkja természetvédelmi terület, itt található a pálmaház és a hintókiállításnak helyet adó korábbi kocsiház, a park hátsó kijáratával szemben pedig a vadászati kiállítást és a történelmi modellvasút kiállítást befogadó épület. A kastély közelében, a Kastély utcában áll az Amazon Ház Látogatóközpont.
A kastélyban főúri életforma kiállítás és a Helikon Könyvtár tekinthető meg. Az enteriőr kiállítás eredeti vagy korhűen rekonstruált belső terei a 18-19. századi főúri életformát mutatják be. A kastély legnagyobb értéke Magyarország egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtára több mint 80 ezer kötettel.
A hintókiállítás fő anyaga a több mint 60 darab, a főúri életformához kapcsolódó 18-19. századi kocsi, hintó és lovas szán, valamint a lovaglással összefüggő egyéb tárgyi emlékek, illetve képzőművészeti alkotások gyűjteménye.
A vadászati kiállítás öt földrészen elejtett vadfajok trófeáinak ad helyet. Az állatok többségével „természetes élőhelyükön” sétálva ismerkedhetnek a látogatók. Az élményt a témához kapcsolódó néprajzi és képzőművészeti gyűjtemény teszi teljessé.
A történelmi modellvasút kiállítás az egyik legnagyobb Európában. A 19-21. századi Magyarország, Ausztria és Németország vasútjait szemléltető óriásmodell az eredeti állomásépületek, vasúti pályák, mozdonyok, szerelvények korhű mása.
Az Amazon Ház Látogatóközpontban a Főúri utazások, úti kalandok című kiállítás tekinthető meg, mely a 19. századi és a 20. század eleji utazási kultúrát és az utazásokhoz kapcsolódó szokásokat mutatja be számos kipróbálható eszköz segítségével.
Az 1880-as években épült pálmaház egzotikus növényeivel a főúri életmód részét képező orangerie-k és trópusi növényházak hagyományát idézi. A pálmaház épületét sziklakert, akvárium, kerti tó és madárpark együttese övezi.
A kastélypark a közelmúltban befejezett rekonstrukciót követően újra a Henry Ernest Milner angol kerttervező által az 1880-as években tervezett látványt nyújtja a felújított tóval, az Oroszlános kúttal és a szökőkutakkal, valamint a hercegnői kamarakerttel.

Kötődés a Festetics-örökséghez

A földterület 1739-ben került a Festetics család birtokába és 1745-ben kezdték meg a barokk kastély építését. Többszöri átalakítás után mai formáját 1883 és 1887 között, Festetics II. Tasziló idejében nyerte el. Az épület a legépebben megmaradt magyar kastély mind belső tereit, mind berendezését tekintve.

Cím: 8360 Keszthely, Kastély u. 1.

Honlap elérhetőség: http://helikonkastely.hu/