FőoldalA festetics családAz örökségHelyszínekX

Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely

A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár filiáléja, üde színfolt Keszthely város szívében, amely változatos tematikájú kiállításaival és másfél hektáros kerttel rendelkező Élménygazdaságával ideális helyszín a tartalmas kikapcsolódáshoz.
A Georgikon major épületeiben gyűjteménytárak és különböző témákhoz kapcsolódó kiállítások kerültek kialakításra. Az egykori négyszintes barokk magtárban tanulmányozhatjuk a Balaton-felvidék borászati- és szőlészeti kultúráját, a keszthelyi agrárszakoktatás fejlődését, a 19. századi cselédek életét és a gabonatisztítás, -tárolás, -feldolgozás eszközeit. Az egykori ököristálló ad otthont a növénytermesztés eszközeinek és gépeinek, a kovács- és bognárműhelyeknek, a lóistálló pedig az állattenyésztés történtét bemutató kiállításnak.
A különlegességek közé tartozik az egyetlen még meglévő, 1924-ben gyártott működőképes nyersolajtraktor, valamint a magtár boltívei alatt álló Fowler-féle gőzeke. A két gőzgépet és a gőzekés szántást a múzeum programjain működés közben is megtekinthetik az érdeklődők.
A Georgikon egykori gyümölcsöskertjének helyén található az Élménygazdaság, a major 1,2 hektáros bemutatókertje, ahol fűszer- és gyógynövénykert, gyümölcsös, szőlőskert, valamint konyhakerti és szántóföldi növényeket ismertető parcellák között sétálhatnak a látogatók. Az Élménygazdaságban háziállatok is élnek. Az állatsimogatás, lovaskocsikázás mellett számos népi játék áll a családok és a gyerekek rendelkezésére.

Kötődés a Festetics-örökséghez

A Georgikont, Európa első önálló agrár-felsőoktatási intézményét és a hozzá kapcsolódó majort Gróf Tolnai Festetics György alapította 1797-ben. Az iskolában a kor legkiválóbb szakemberei oktattak. A gyakorlati oktatás és kísérleti gazdálkodás színtere a major volt, mely 1848-ig, a Georgikon fennmaradásáig önálló tangazdaságként, majd annak megszűnése után a Festetics-uradalom részeként működött tovább. A múzeumot és kiállításait az egykori tangazdaság területén, annak épületeiben alakították ki 1972-ben.

Cím: 8360 Keszthely, Bercsényi u. 65-67.

Honlap elérhetőség: http://www.elmenygazdasag.hu/