FőoldalA festetics családAz örökségHelyszínekX

Balatoni Múzeum

Az Év Múzeuma díjjal kitüntetett Balatoni Múzeum változatos kiállításokkal várja a Magyar Tenger szerelmeseit. A helyszínen megtekinthető kiállítás a tó történetét mutatja be a geológia, természettudomány, régészet, helytörténet és történelem tudományterületek legújabb eredményeinek korszerű interpretálásával. Az állandó kiállításoknak köszönhetően a látogatók megismerhetik a Balaton élővilágát, fürdőkultúráját, a balatoni várakat és még számos érdekességet. A Balaton és a festészet szerelmesei a Halápy János emlékszobában gyönyörködhetnek a festő tájképeiben és csendéleteiben, az emeleten pedig egy háromezer literes akvárium nyújt betekintést a Balaton máskor láthatatlan víz alatti világába.

Kötődés a Festetics-örökséghez

A 19. század utolsó évtizedében a magyar honfoglalás ezeréves évfordulójának, a millecentenáriumi ünnepségek előkészítésének jegyében fogant meg a Balatoni Múzeum létesítésének gondolata, de a megvalósulás munkálatainak kezdete 1925-ig váratott magára. A kiállításon látható emlékek egy részét a fenékpusztai Festetics-majorság területén végzett ásatásokból származó gyűjtemény adja. A múzeum létrejöttét Festetics Tasziló herceg azzal is segítette, hogy telket és lebontott versenylóistállóinak építőanyagát is a leendő múzeum épülete számára adományozta.
Az állandó kiállítási tartalmak mellett a Balatoni Múzeum egy, Festetics tematika szerint kialakított szabadulószobával kapcsolódik a Festetics-örökséghez.

Cím: 8360 Keszthely, Múzeum utca 2.

Honlap elérhetőség: https://balatonimuzeum.hu/