FőoldalA festetics családAz örökségHelyszínekX

Festetics-örökség gyerekeknek

A speciálisan gyerekek számára készült hanganyag mellett a hálózatba tartozó helyszíneken a kisebbeket játékos foglalkoztató lapok várják. A gyerekek a kastélyparkban próbára tehetik tudásukat az ott kihelyezett táblák feladványaival, melyekre a helyes válaszokat honlapunkon megtalálhatják. Partner éttermeinkben pedig a gyerekek a tematikához kapcsolódó játékos alátét lapok kitöltésével múlathatják az időt. S hogy igazán kalandos legyen a Festetics-örökség felfedezése, a gyerekek számára készítettünk egy matricagyűjtő füzetet, amihez matricákat az alábbi helyszíneken kaphatnak:

Helikon Kastélymúzeum
Keszthely, Kastély u. 1.

Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely
Keszthely, Bercsényi u. 65-67.

Balatoni Múzeum
Keszthely, Múzeum utca 2.

Festetics-majorság
Keszthely, Fenékpuszta 1.

Festetics Imre Élményközpont
Gyenesdiás, Dornyai u 4.

Múzeumpedagógia

„Festetics uradalmi játékok” címmel múzeumpedagógiai program várja az óvodás és iskolás csoportokat. Játék közben a gyerekek megismerhetik a főnemesi család történetét, bepillanthatnak a múlt századok főúri és átlagos hétköznapi életébe is. Játszva tanulhatnak történelemről, anyanyelvükről, egymásról, a csapatjátékról és önmagukról is.

A múzeumpedagógiai foglalkozások a Helikon Kastélymúzeumban, a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyen és a Festetics Imre Élményközpontban érhetőek el.

Családi és gyerekprogramok a Festetics-örökség helyszíneken

Helikon Kastélymúzeum

Magyarország egyik legszebb kastélyában a gyerekek megismerkedhetnek azzal, hogyan éltek itt régen a Festeticsek. A kastélyparkban található pálmaházban csodaszép növényekkel, a madárparkban ritka vízimadarakkal, a vadászati kiállításon pedig öt földrész állatvilágával találkozhatnak a gyerekek. A járművek és kis vonatok szerelmesei a modellvasút-kiállításon nézelődhetnek, hintókat és szánokat pedig a hintókiállításon tekinthetnek meg. Az Amazon Házban is érdekességek várják a családokat, itt megtudhatják és tapasztalhatják, hogyan utaztak hajdanán az emberek. A helyszínen töltött időt színesíti a kerti kisvasút, a kastélyparkban való hintózás, és a legkisebbek számára megépített játszótér. A kastélyban a közös, családi élmény nosztalgia fotó segítségével is megőrizhető. A nosztalgia műteremben lehetőség van arra, hogy a családtagok szebbnél-szebb korhű ruhákban fényképezkedjenek, s a gyerekek igazi hercegnők és hercegek legyenek. A Helikon Kastély és kiállításai nemcsak csodaszép műtárgyakat és érdekes történeteket rejtenek, hanem egy különös mesevilágot is, amely a Keszthelyi kastélymesék Daru Domonkossal és Bagoly Bonifáccal című mesekönyvben és kifestőjében elevenedik meg. A gyerekek ezen kívül különféle múzeumpedagógiai foglalkozásokon vehetnek részt.

Cím: 8360 Keszthely, Kastély u. 1.

Honlap elérhetőség: http://helikonkastely.hu/

A témához tartozó hanganyag gyerekeknek: 

Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely

A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyen található Festetics közösségi tér lehetővé teszi, hogy kicsik és nagyok, az „Őröld meg a gabonád, süsd meg a kenyered” programon keresztül megismerkedjenek a kenyérkészítés folyamatával, lássák lépésről lépésre, hogyan lesz a gabonából kenyér. Az Élménygazdaság a gyerekeknek számos lehetőséget nyújt az önfeledt játékra: a pajtában mászókötelekről, mászórudakról vagy bordásfalakról ugorhatnak a puha szénába, népi fajátékokkal játszhatnak, pl. gólyalábon, gerendán egyensúlyozhatnak, meglovagolhatják a hordót, kipróbálhatják a mocsárjárót, kiskocsin tolhatják társaikat. A bemutatókert mellett egy háziállatokkal benépesített gazdasági udvar is várja a gyermekeket, ahol lehetőség nyílik az állatok etetésére, simogatására is. Az Élménygazdaságban, a Malomjátszó területén a gyerekek kipróbálhatják a gabona kézi őrlését, az óvodások rajzos mesefigurákkal ismerkedhetnek, a gyerekeket és fiatalokat pedig csúszdával csábítja aktív kikapcsolódásra a helyszín. A Családbarát múzeum kitüntető címet elnyert kiállítóhely programjai a népélet és a gazdálkodás szempontjából meghatározó hagyományos ünnepkörökhöz köthetők, így az ide látogatók előre meghirdetett időpontokban részt vehetnek Majorbéli Húsvéti Pikniken, Tavaszi vigadón, Múzeumok éjszakáján, Kisállat- és terménybemutatón, Márton napi őszbúcsúztatón és Majorbéli géptalálkozón.

Cím: 8360 Keszthely, Bercsényi u. 65-67.

Honlap elérhetőség: http://www.elmenygazdasag.hu/

A témához tartozó hanganyag gyerekeknek:

Balatoni Múzeum

A Balaton történetét bemutató „Aranyhíd” állandó kiállítás egy kifejezetten a családok számára kifejlesztett mobil alkalmazással játékosan fedezhető fel. A családok kényelmét szolgálják a kiállítóterekben elhelyezett babzsákfotelek, a játszósarkok, a pelenkázási, szoptatási, étkezési lehetőségek. S ha a család valami izgalmasat szeretne kipróbálni, akkor a Festetics szabadulószobában ezt megtalálja, ahol trükkös, izgalmas feladványok segítségével kell megfejteni, hogy mi a Festeticsek titkos öröksége. A „Családbarát Hely Szolgáltatás” védjeggyel is rendelkező Balatoni Múzeum évente több családi napot szervez, így például a március 15. nemzeti ünnephez és a húsvéthoz köthetően, de megrendezi a Beporzók napját, a Magyar Népmese Napját és karácsonyi családi napot is.

Cím: 8360 Keszthely, Múzeum utca 2.

Honlap elérhetőség: https://balatonimuzeum.hu/

A témához tartozó hanganyag gyerekeknek:

Festetics-majorság

Az egykori Festetics-majorság területén a jelenleg is folyó fejlesztések révén a közeljövőben család- és gyermekbarát szabadidőközpont és pihenőpark létesül. A Kiskastélyban létrejövő kiállításon a gyerekek megismerkedhetnek majd a lótartás érdekességeivel és a Festetics ménes történetével. A parkban piknikezésre is lehetőség nyílik, amihez finomságokkal teli kosarat a kávézóban lehet majd vásárolni. A Borjúistálló és Gulyaistálló épületébe tervezett tárlat hagyományos és interaktív módon mutatja be a huszárság történetét. A hagyományőrző táborok alkalmával a gyerekek a huszárság mindennapi életével ismerkedhetnek majd meg.

Cím: 8360 Keszthely, Fenékpuszta 1.

A témához tartozó hanganyag gyerekeknek:

Schulhof sétány

A tavat meglátni és megszeretni egy pillanat műve, de nemcsak a párolgó meleg víz látványa, és még inkább a lágy vízben való megmártózás nyújt feledhetetlen élményt Hévízen. A tófürdő főbejáratához vezető sétányon szívesen sétál idős és fiatal, a Véderdőt pedig a Tavirózsa tanösvényen járhatjuk be akár gyerekekkel is. A Schulhof sétány nemcsak sétára nyújt kiváló időtöltést, a családtagok kipróbálhatják, ki ügyesebb a térkőbe épített ugróiskolában, vagy ki tud lehengerlő győzelmet aratni a kihelyezett sakktáblán, vagy malom asztalon. Az alsó erdőben fák között csordogáló termálvizű patak mellett kanyargós ösvényeken, hidakon és pallóösvényen át ismerhetjük meg a természet szépségeit, míg a felső erdőben a lombkorona kilátóról gyönyörködhetünk a látványban. A Festetics-téren érdemes ellátogatni a Hévízi-tó bronz makettjéhez, nyári időszakban a belvárosi programok nyújtanak önfeledt kikapcsolódást a családok számára, míg a télen az egyedülálló hévízi kenutúrák vonzzák a látogatókat.

Cím: 8380 Hévíz, Schulhof sétány

Festetics Imre Élményközpont

Az élményközpont könnyed családi kikapcsolódást kínál, területén a hazai nagyvadfajok közül természetszerű környezetben figyelhető meg gímszarvas, vaddisznó, muflon és dámszarvas. Ősszel a gímszarvas-nász izgalmas hangulatát testközelből élhetik át látogatók, októberben pedig a dám-barcogás különleges élménye várja az ide érkezőket. A gyerekek a falusi udvarban tematikus játszótéren játszhatnak, vagy épp testközelből ismerkedhetnek háztáji állatokkal az állatsimogatóban. Húsvét táján egy „Nyuszifül-fesztivál” várja a játékos kedvű családokat, ahol érdekes élményeket és nyereményeket szerezhetnek a vetélkedők résztvevői. Szeptemberben a „Csoda-szarvas családi nap” ismerteti meg a vadászat izgalmas világával, szokásaival a látogatókat. A Családi nap különleges vadgasztronómiai élményt is kínál a streetfood szellemében. Az Élményközpontban a gyerekek VR-tartalom segítségével, korhű eszközökön és környezetben, aktív résztvevőként élhetik át a korabeli uradalmi élet eseményeit. A VR szemüveggel visszarepülhetünk a kor autentikus világába, ahol többek között egy bognárműhelyben kereket készíthetünk György gróf kocsijához, vagy a kastély korhű konyhájában elkészíthetjük az uradalom kenyerét. Mindezeket az izgalmas munkákat a család nem játszó tagjai végigkövethetik egy nagyméretű kivetítőn keresztül, így az egész család számára élményszerűvé válik a játék. Pihenésként körbenézhetünk a Batsányi kilátóban, ahonnan gyönyörködhetünk a Balaton festői szépségében, majd a Kis-Balaton varázslatos élőhelyén tehetünk egy virtuális túrát.

Cím: 8315 Gyenesdiás, Dornyai út 4.

Honlap elérhetőség: https://www.bakonyerdo.hu/

A témához tartozó hanganyag gyerekeknek:

Festetics Fűszerkert-Herbárium és Diási Vízimalom

A helyszínen a családok megismerkedhetnek az egykori diási vízimalommal, megtekinthetnek egy pék múzeumot, a Herbáriumot, valamint a Szent János forrástól induló tanösvényt, amely a terület élővilágát mutatja be. A helyszínen a családok megtekinthetnek egy látvány vízikereket, egy kis mintagazdaságot, egy “pékműhelyt” és a pékmesterség eszközeit. A Festetics Fűszerkertben „találkozhatnak” a „Gyógyító Óriással” ahol a növények a gyógyhatásuknak megfelelően az adott testrészekhez kerültek beültetésre. A Herbáriumban a helyben gyűjtött gyógy-és fűszernövényekből készített teákat, gyógynövényes egyéb készítményeket (szörpök, lekvárok, levek stb.) fogyaszthatják. Ha pedig a Festetics Forrás tanösvényre tévednek, ismeretterjesztő táblák segítségével ismerkedhetnek a honos élővilággal.

Cím: 8315 Gyenesdiás, Malom u. 7.