FőoldalA festetics családAz örökségHelyszínekX

Festetics Fűszerkert-Herbárium és Diási Vízimalom

A Diási Malmot 1511-ben említi először egy írás, amit a tőle mintegy 180 méterre lévő, bővizű Szent János forrás mozgatott. A malom egészen az 1950-es évekig üzemelt, jó hírű malomnak számított üzemelése alatt: 40-50 mázsára becsülhető a napi teljesítménye. Az 1960-as években államosították, lakásokat alakítottak ki benne, illetve a berendezéseket megsemmisítették. Az ide látogatók megtekinthetnek egy látvány vízikereket, egy pék múzeumot, Herbáriumot, a Festetics Fűszerkertet, valamint a Szent János forrástól induló 370 méteres tanösvényt, amely a terület élővilágát mutatja be.
A Festetics Fűszerkert Ambrus Mária táj- és kertépítő mérnök munkáját dicséri, aki a rendelkezésre álló területen gyógy- és fűszernövények termesztésére alkalmas ágyásokat tervezett. Helyet kapott itt egy úgynevezett „Gyógyító Óriás” ágyás is, amelyben a növények a gyógyhatásuknak megfelelően az adott testrészekhez kerültek beültetésre.
A Herbáriumban szakmai programokon lehet részt venni, valamint a helyben gyűjtött gyógy-és fűszernövényekből készített teákat, gyógynövényes egyéb készítményeket (szörpök, lekvárok, levek stb.) kóstolhatják az ide érkezők.

Kötődés a Festetics-örökséghez

A helyszín az egykori Festetics uradalom területén található. A térségi komplex programkínálatba kapcsolódva a Fűszerkert, Herbárium és Tanösvény környezeti adottságaival varázslatos kiegészítője és méltó helyszíne a Festetics szellemi örökség képviseletének.

A helyszín az egykori Festetics uradalom területén található.

Cím: 8315 Gyenesdiás, Malom u. 7.