FőoldalA festetics családAz örökségHelyszínekX

Üdvözöljük a Festeticsek világában!

A Festetics család generációkon keresztül kiemelkedő szerepet játszott Magyarország politikai, gazdasági, tudományos és kulturális életében. A Festeticsek szellemi és kulturális hagyatékát összefogó, több településen átívelő útvonal a grófi-hercegi család nevéhez fűződő nevezetességeket gyűjti össze.
A Festetics család generációkon keresztül kiemelkedő szerepet játszott Magyarország politikai, gazdasági, tudományos és kulturális életében. A Festeticsek szellemi és kulturális hagyatékát összefogó, több településen átívelő útvonal a grófi-hercegi család nevéhez fűződő nevezetességeket gyűjti össze.

Helikon Kastélymúzeum

A kastély épületében a főúri életformát bemutató kiállítás tekinthető meg, míg az intézményhez tartozó további négy épület öt állandó kiállításnak ad otthont. A Hintókiállításon 50 db 18-19. századi kocsit, hintót lovas szánt, valamint a lovaglással összefüggő egyéb tárgyi emlékeket és képzőművészeti alkotásosokat tekinthet meg a látogató. A Kastélymúzeumhoz kapcsolódóan Vadászati kiállítás és Modellvasút kiállítás is látható, a legújabb, 2016-ban nyílt kiállítás pedig az Amazon házban tekinthető meg, mely a 20. század eleji utazási kultúrát és az utazásokhoz kapcsolódó szokásokat mutatja be. A kastélypark területén egzotikus botanikai érdekességek láthatóak a Pálmaház épületében, a Madárparkban pedig 50 faj 340 példányát csodálhatják meg a látogatók.
. . .
Tovább

Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely

A kiállítóhely legnagyobb vonzereje az Élménygazdaság, ami a családok minden tagjának kínál érdekes és tartalmas kikapcsolódási lehetőséget. Az egykori juhhodály gyűjteménytárként funkcionál, az állattenyésztési kiállítások és a kádárműhely a lóistállóban kaptak helyet. Az ököristálló a növénytermesztés eszközeit és gépeit, valamint a kovács- és bognárműhelyt őrzi, a magtárban pedig a látogatók megismerkedhetnek többek között a térség borászati múltjával, az agrároktatás történetével, valamint a gabonához kötődő folyamatokkal. A gőzgépeket a múzeum visszatérő programjain működés közben is megtekinthetik az érdeklődők. A major 2013-ban egy 1,2 hektáros bemutatókerttel bővült, ahol konyhakerti- és szántóföldi növényeket ismertető parcellák között, valamint gyümölcsös- és szőlőskertben sétálhatnak a látogatók. A gyerekeket népi fajátékok, játszópajta, őshonos háziállatokkal benépesített gazdasági udvar és egy látványmalom is várja.
. . .
Tovább

Balatoni Múzeum

A Balatoni Múzeum a tó történetét mutatja be a geológia, természettudomány, régészet, helytörténet és történelem tudományterületek legújabb eredményeinek korszerű interpretálásával. Az állandó kiállításoknak köszönhetően a látogatók megismerhetik a Balaton élővilágát, fürdőkultúráját, a balatoni várakat és még számos érdekességet. A kiállítások mellett múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, gyerektáborokkal és más izgalmas foglalkozásokkal várják a gyermekeket.
. . .
Tovább

Festetics-majorság

Keszthelytől hat kilométerre délre található a Festeticsek fenékpusztai birtoka, mely autóval és kerékpárral is könnyen elérhető. A majorság területén 2020-tól nagyszabású felújítások zajlottak, az épületek megújultak, új turisztikai szerepet kaptak. A szabadidőközpont területén található Kiskastélyban a lótartás érdekességeit és a Festetics ménes történetét bemutató kiállítással ismerkedhetnek meg a látogatók, a főúri szabadidőparkban pedig piknikezésre is lehetőség van. A Festetics-kastély parkjából menetrendszerűen indul korhű postakocsi járat, amely a Fenyves allén keresztül viszi a vendégeket a fenékpusztai Festetics-majorságba.
. . .
Tovább

Schulhof sétány

A Hévízi Tófürdő nemcsak a térség, de egyben hazánk egyik leglátogatottabb helyszíne, emellett világszinten is egyedülálló természeti jelenség. A Hévízi-gyógytó a világ legnagyobb biológiailag aktív, természetes termáltava, Európa legnagyobb gyógyhatású melegvizes tava. A 38 méter forrásmélységű tavat kén-, rádium-, és ásványanyag tartalmú forrás táplálja, mely bőséges vízhozamának köszönhetően 72 órán belül teljesen kicserélődik. A tó páratlan természeti környezetét elsősorban a parkkal övezett gyógyvizes tó, a vízfelszín felett lebegő páraréteg, valamint a tó felszínén úszó indiai vörös tündérrózsák teszik különlegessé.
. . .
Tovább

Festetics Imre Élményközpont

Az összesen 4,2 hektáros Festetics Imre Élményközpontban őshonos magyar állatfajokkal, valamint különféle vadfajokkal találkozhatnak a látogatók. Az élményközpont három, jól elkülöníthető tematikájú, önálló elemből áll: Természet Háza Látogatóközpont, vadfarm és az úgynevezett falusi udvar. * *Érdekesség családoknak *• Játszótér *• VR tartalom *• Állatsimogató * *Cím: 8315 Gyenesdiás, Dornyai út 4.
. . .
Tovább

Festetics Fűszerkert-herbárium és diási vízimalom

A helyszínen megtekinthető az egykori diási vízimalom, egy pék múzeum, Herbárium, valamint a Szent János forrástól induló tanösvény, amely a terület élővilágát mutatja be magyar és angol nyelven. Előre bejelentett időpontokban foglalkozások és előadások is elérhetőek.
. . .
Tovább

Szépkilkátó, Lady Hamilton emlékhely

A Szépkilátó Balatongyörök és a Balaton egyik legszebb panorámáját nyújtó pontja. A kilátás lenyűgöző: az egykori vulkanikus tevékenység nyomait őrző hegyek körülölelik az öböl keleti részét, amelyet a Szigligeti vár látképe még különlegesebbé tesz.
. . .
Tovább

Festetics Vágta helyszíne

A Nemzeti Vágta regionális, gyenesdiási előfutama, a Festetics Vágta. A valaha Festetics Tasziló lovainak tréningezésére szolgáló helyszín kiváló terepe a Nemzeti Vágta előfutamának. Az évente, augusztus végén megrendezésre kerülő rendezvény azt az időszakot idézi meg, mikor a magyar lótenyésztés, lósport fénykorát élte.
. . .
Tovább

A Festetics-örökség megismerését segítő elemek

A Festetics-örökség térképen

#festeticsorokseg

Oszd meg fényképeidet a #festeticsorokseg jelöléssel!